Nieuws

Nieuws & Achtergrond

Coronavirus! Amadeus sluit tijdelijk zijn deuren!

De activiteiten van Stichting Amadeus Den Haag zijn naar aanleiding van de maatregelen van de overheid betreffende het coronavirus voorlopig afgelast.

Alle activiteiten tot 1 juni zijn afgelast.

De huiskamer is voorlopig gesloten.

We wachten de verdere berichtgeving van de overheid af.

 

Terugblik!

Amadeus op Zondag | Muziekcafé | Live optredens

 

Zondag 23 februari (gratis toegang) – Tijd 16.00-18.00 u. Optreden door de band TNC – The Nowhere Café, met bekende popcovers. ‘Muziek die we lekker vinden om naar te luisteren en te beleven, van sentimentele ballads tot stomende rock.’

 

Ramses Shaffy

Dinsdag 25 februari (gratis toegang). Tijd 14.00-16.00 u.

Lezing door Inge Camfferman over het stormachtige leven en de muziek van Ramses Shaffy, chansonnier en acteur.

 

Powervrouwen – Belle van Zuylen

Dinsdag 10 maart (gratis toegang). Tijd 14.00-16.00 u

In het kader van Internationale Vrouwendag die wereldwijd op 8 maart gevierd wordt, hield Tanny van der Wolf een lezing over Belle van Zuylen. Belles verlichte ideeën botsten vaak met de traditionele opvattingen van haar familie en stand. Ook over het huwelijk hield ze er moderne ideeën op na.

 

Amadeus op Zondag! | Optreden band TNC

Op 23 februari gaf de band TNC – The Nowhere Café voor de tweede maal in Amadeus een spetterend optreden en speelden de sterren van de hemel. Dit werd door het grote aantal aanwezigen zo goed gewaardeerd dat ver over de programmatijd werd doorgespeeld.

 

Op bezoek bij Louis Couperus

Op 11 februari 2020 hield Inge Camfferman in Amadeus een lezing over Louis Couperus. In vervolg daarop bezocht een groepje geïnteresseerde wijkbewoners onder leiding van Inge het Louis Couperusmuseum in Den Haag. Er werd ook nog even langs gegaan bij het standbeeld van Couperus in de Surinamestraat, waar Couperus woonde en Eline Vere schreef. Na afloop werd er nog wat gedronken en bijgepraat.

 

Wandelen met Erna!

Een succesvol initiatief vanuit Amadeus!

 

Erna Holtkamp, uiterst links in groene jas

(foto: Inge Camfferman)

In januari is Erna Holtkamp, vrijwilligster bij Amadeus, gestart met een wekelijkse wandeling van twee uur op vrijdag: de Erna Wandelgroep! Elke vrijdagmorgen gaan gemiddeld vijftien deelnemers onder leiding van Erna op pad, de natuur in, waar in dit stadsdeel niet ver naar gezocht hoeft te worden.

Al direct bij de start was er veel belangstelling voor de wandelochtenden. Erna houdt rekening met snelle en wat langzamer wandelaars. Ook bouwt ze het aantal kilometers per periode langzaam op, van vijf naar tien kilometer. Op elke vrijdag zorgt ze weer voor een verrassende, nieuw te lopen route. Erna: ‘Het is mooi om te zien dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek gaan en dat zich inmiddels een hechte groep heeft gevormd.’

Dat wandelen gezond is, is bekend. Dat wandelen in een groep motiverend werkt voor de deelnemers, ook. Wie met een clubje de paden op gaat, zal eerder geneigd zijn van de bank te komen dan mensen die in hun eentje eropuit trekken.

Uit onderzoek blijkt tevens dat wandelen in groepsverband tot daling van de bloeddruk, hartslag, lichaamsvet en cholesterol leidt. Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op botontkalking. Ook hebben wandelaars een betere longfunctie en voelen ze zich lichamelijk fitter en vrolijker dan toen de wandelschoenen nog in de kast stonden. Ook de kans op alzheimer vermindert en het geheugen functioneert beter.

Dit in het achterhoofd hebbend, deelt Erna na afloop van de wandeltocht in Amadeus nog een gezonde snack uit, in de vorm van een appel of ander fruit. Dan nog even napraten en de laatste nieuwtjes uitwisselen, en de deelnemers kunnen er weer een week tegenaan!

 

Op vrijdag 3 januari hield Amadeus de

Nieuwjaarsreceptie

Vele wijkgenoten en relaties waren aanwezig

Over en weer werden de beste wensen voor 2020 gegeven

Voorzitter Irene Sjerp schetste verleden en toekomst van Amadeus en

sprak haar dank uit aan de vrijwilligers voor hun inzet

Amadeus op Zondag! Muziekcafé | Live muziek

 

Optreden door Joop Colsen, singer/songwriter. Joop Colsen zingt eigen nummers en favoriete covers.

Hij speelde in vele muziekgezelschappen, deed mee aan de Sound Mix Show en trad op bij Parkpop in Den Haag.

Oliebollenmiddag 2019

Het was een gezellige drukte in Amadeus!

Veel wijkgenoten kwamen langs voor een praatje, en natuurlijk een oliebol of appelflap!

 

 

 

 

 

 

Kerstbijeenkomst 2019

Op zondag 22 december organiseerde Amadeus in de Kerkzaal een Kerstbijeenkomst. Bijna honderdveertig wijkbewoners namen aan de feestelijke bijeenkomst deel.

Het programma bestond uit een korte inleiding over Kerst en de Christmas Carol van Charles Dickens door            Inge Camfferman. Daarna trad het koor van het Willy Caron Muziektheater in Charles Dickens stijl op, gevolgd door een heerlijk Kerstbuffet, klaargemaakt door Cindy en Cees Staal.

Twintig vrijwilligers zetten zich in als gastrouw en -heer, het rondbrengen van de gerechten en drankjes en om het een ieder naar de zin te maken. Zij werden aan het eind van de middag bedankt door Irene Sjerp, voorzitter van Amadeus.

Foto’s Inge Camfferman

Excursie Kerst Fair Huis Doorn

Op donderdag 12 december was de bustocht naar de Kersfair en bezoek aan Huis Doorn. Met 37 buurtbewoners vertrokken we om klokslag 10.00 uur vanuit Amadeus. Op de Fair was veel te zien. Het museum was nog in oude staat, met stijlkamers uit de tijd dat de Duitse keizer Wilhelm II. Na zijn vlucht uit Duitsland woonde hij er, met respectievelijk zijn eerste en tweede vrouw, tussen 1920 en 1941. Hij ligt op het landgoed begraven. Het weer was ons goed gezind, met een lekker zonnetje. Het was een gezellige dag!

ca

Foto’s Inge Camfferman

RO-Concertreeks Amadeus op Zondag!

afgesloten met bezoek van Sinterklaas

Op zondag 1 december werd de concertreeks van dit jaar door leden van het Residentie Orkest in Amadeus afgesloten met een bezoek van Sinterklaas.

De Pieten bedankten de orkestleden met een kleine attentie.
De reeks werd afgesloten met werken van Beethoven, Mozart, Vaughan Williams en Gershwin, vertolkt door een strijkkwartet,

bestaande uit Yuki Hayakashi, viool, Barbara Krimmel, viool, Moira Bette, altviool en Tom van Lent, cello.

Allen verbonden aan het Residentie Orkest.

Grand Café 2019  |  Muziektheater Briza

Op dinsdag 19 november trad Muziektheater Briza op in de Kerkzaal van Amadeus. Een groot succes!

Met bekende liedjes uit binnen- en buitenland, van de Beatles tot Abba en van jazz tot fado’s.

foto’s: Inge Camfferman

Klassiek in Amadeus!

Zondagochtendconcert

Het verhaal van Carmen naar de novelle van Prosper Mérimée en de opera van Bizet

door Carla Bos en Wendy Rijken, beiden harp.

Het concert vond plaats op zondag 10 november.

foto’s: Inge Camfferman

Kunstmarkt Loosduinse kunstenaars groot succes!

Op 9 november organiseerde Amadeus in het kader van Loosduinen gaat los een Kunstmarkt waaraan 21 Loosduinse kunstenaars deelnamen. De Kunstmarkt was een groot succes.

Honderden wijkgenoten wisten de voormalige Bethelkerk met de nog steeds sfeervolle kerkzaal te vinden.

De bezoekers kregen informatie en uitleg over de kunstwerken en konden de verschillende kunstenaars daadwerkelijk aan het werk zien.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Hans van der Maas, die op zijn accordeon eigen composities ten gehore bracht.

foto’s: Inge Camfferman

Wethouder Kavita Parbhudayal

bezoekt Amadeus

Op woensdag 24 juli jl. bracht wethouder Kavita Parbhudayal  een werkbezoek aan ontmoetings- en activiteitencentrum Amadeus aan de Mozartlaan.

Het bezoek van wethouder Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) aan Amadeus betrof een kennismaking met bestuur, vrijwilligers en wijkbewoners.

Amadeus is sinds oktober 2018 gevestigd in de voormalige Bethelkerk en functioneert als huiskamer en activiteitencentrum voor bewoners van de wijken Waldeck, Componistenbuurt, Bohemen en omliggende wijken.

Via een aantal presentaties werd informatie gegeven over de activiteiten van Amadeus en de komende (ver)bouw van de Bethelkerk. De wethouder was zeer geïnteresseerd in de doelstelling en het functioneren van Amadeus en de komende bouwplannen.

In het gesprek met de wethouder kwamen tevens de plannen rond de herstructurering van het welzijnswerk aan de orde waarin het welzijnswerk anders wordt ingericht, de wijken een grotere stem krijgen en meer mensen bereikt worden met minder middelen.

Hoe een en ander vorm gaat krijgen staat in de Contourennota Herstructurering Welzijn 2019-2022. Amadeus wil aan het nieuwe beleid graag een bijdrage leveren.

Excursie Delft

Zaterdag 13 juli maakten we een wandeling door het oude Delft. We brachten even een bezoek aan  de tuin van het voormalige klooster naast de Prinsenhof, met standbeeld van Willem van Oranje, liepen via de Wijnhaven naar de Grote Markt, bezochten de Maria van Jesse kerk, liepen langs de vele marktjes en hadden een lunch in Stadsherberg De Mol. De Mol is een middeleeuwse herberg in authentieke staat; gegevens gaan terug tot 1563.

Ron van Offeren, die de excursie georganiseerd had, gaf onderweg tekst en uitleg.

Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman) 

Amadeus op Zondag!

The Jazz Pack Trio

Gemoedelijke jazz, van toen en nu. Met: Claire Patterson – zang, Daniele Cavallo – gitaar en Jan Hut – bas. Gespeeld werd onversneden jazz met songs als Fly me to the moon, Girl from Ipanema en Fragile. De band kon rekenen op een geboeid publiek. Foto’s: Inge Camfferman

John Swaab

Zondag 26 mei vond in het kader van muziekcafé Amadeus op Zondag! weer een optreden plaats. Dit maal verzorgd door John Swaab, die tussen de nummers door een college gaf over de popmuziek vanaf de jaren 50. Gestart werd met Frank Sinatra, en aan bod kwamen de Beatles, Tje Stones, John Denver en vele anderen, een reis door de muziekgeschiedenis. Op  verschillende nummers werd door de aanwezigen uitbundig gedanst. Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman):

Eindconcert Grijze Koppen Orkest

Op zaterdag 25 mei hield het Grijze Koppen Orkest onder de bezielende leiding van dirigent en artistiek leider Peter de Boer en Judith Lodewijks, zakelijk leider, het eindconcert na de vele repetities in de voorafgaande periode. De kerkzaal van de voormalige Bethelkerk vulde zich met bekende liedjes die door het publiek goed ontvangen werden.

Orkest Morgenstond, bestaande uit studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zorgden voor de muzikale begeleiding en speelden zelf nog het thema van de film Schindler’s List.

Een van de orkestleden ontving het certificaat. Voor de leiding waren er na afloop bloemen.

Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman):

Samen op de ‘laan van Europa’

Op 10 mei hielden Jan. C. Henneman en Pieter J. Goedhart, mede-auteurs van het boek Samen op de ‘laan van Europa’ een lezing over de relatie tussen Nederland en Den Haag, en Tsjechië en Slowakije. Via deze link de lezing: Lezing St. Amadeus 10 mei 2-019 (kleine tekst).

Wandelen met de

Nationale Diabetes Challenge

Op dinsdag 7 mei startten na een korte instructie circa zestig wijkgenoten met de wandelingen in het kader van de Nationale Diabetes Challenge. Elke dinsdag wordt er op verschillende niveaus gewandeld. Vertrek- en eindpunt: Amadeus, Traviatastraat 25.

Koningsdag bij Amadeus

Op 27 april vierden wijkbewoners Koningsdag bij Amadeus. Er werd in de Frits van Evertzaal gezamenlijk TV gekeken naar de viering in Amersfoort. Voor de inwendige mens waren er oranjegebakjes en oranjebitter. In de Kleine Zaal konden kinderen hun kunsten vertonen met allerlei spelletjes en konden zich laten schminken. In de Kerkzaal was een rommelmarkt waar leuke spilletjes gekocht konden worden. Afgesloten werd met een optreden door Die Hofstädter Musikanten met muziek uit Midden- en Oost-Europa.

Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman):


Paasbrunch bij Amadeus! 

Op 2e Paasdag organiseerde Amadeus een Paasbrunch voor wijkgenoten.

Het buffet met verschillende heerlijke hapjes was klaargemaakt door de vrijwilligers Cindy Staal en Marianne de Vries. Verschillende Amadeus-vrijwilligers waren stand by voor onder meer de bediening. De muziek werd verzorgd door zanger/pianist John Swaab. Inge Camfferman heette iedereen welkom en gaf een korte toelichting op de historie van het Paasfeest.


Vrijwilligers Amadeus op AED-training

 Na de inzamelingsactie door vrijwilligers van Amadeus voor een AED en plaatsing van het apparaat, hebben vijftien vrijwilligers op 10 april de cursus burgerhulpverlener gevolgd en het certificaat ontvangen.

Vorig jaar startten vrijwilligers van Amadeus een actie om geld in te zamelen voor een AED in de wijk. Een AED kan het hart resetten bij een hartstilstand. Het apparaat is inmiddels aangekocht en geplaatst bij de ingang van Amadeus, en is dag en nacht bereikbaar.

Op 10 april gingen vijftien vrijwilligers op cursus. Na uitleg van de instructeur ging men zelf aan de slag, zij het dat geoefend werd op poppen. Verschillende reanimatietechnieken kwamen aan bod. Alle deelnemers ontvingen een certificaat. Mensen die een certificaat hebben,  kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener bij hartslagnetnu.nl zodat ze kunnen worden opgeroepen als iemand 112 heeft gebeld. Alle vrijwilligers wonen in de directe omgeving van Amadeus of zijn in Amadeus aanwezig. Zij kunnen snel ter plaatse zijn.

Elke week krijgen 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Een AED vergroot de overlevingskans van mensen die hiermee geconfronteerd worden. Met een BuurtAED maken we onze buurt veiliger. Amadeus wil hier een actieve bijdrage aan leveren.

Een luisterend oor …

Wilt u wel eens praten over wat u bezighoudt en niet meer loslaat, maar aarzelt u om bij uw partner, vriend, kennis of buur aan te kloppen? Het Humanistisch Verbond heeft vrijwilligers die getraind en bereid zijn gesprekspartner te worden. 

De Humanistische Begeleiding door Vrijwilligers een luisterend oor vergadert maandelijks in Amadeus.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, bel dan 06-81937263 of stuur een mail naar hbv@humanistischverbonddenhaag.nl. Aan een luisterend oor zijn geen kosten verbonden.

Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu is een landelijke vrouwenvereniging, voortgekomen uit de Nederlandse Bond van Boerinnen en de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, en heet nu

Vrouwen van Nu.

Wilt u meer informatie of vrijblijvend een activiteit bijwonen, neem dan contact op met de secretaris Kitty Havermans: k_havermans@hotmail.com of 070-3685835.

Amadeus op Zondag!

The Nowhere Café

Op zondag 31 maart trad de band The Nowhere Café op in Amadeus. Een groot succes! De band bestaat uit Aad den Burger (zang), Rien Kanaar (gitaar), Jan Kammeyer (basgitaar), Mart de Jong (toetsen) en Lex Vellemans (drum).

Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman):

Expositie Theo Westerduin

Aansluitend aan Amadeus Op Zondag! hield Theo Westerduin in de Kerkzaal een expositie met samengestelde schilderijen. De schilderijen zijn te koop voor € 150,-. Informatie: theowesterduin@gmail.com.

 

Verslag Excursie Paulus Potter Museum

Op zaterdag 16 maart organiseerde Amadeus een excursie naar het Paulus Potter Museum in Den Haag. Het Paulus Potterhuis was het woonhuis en atelier van Paulus Potter, een van de beroemdste schilders uit de Gouden Eeuw. Hij huurde dit fraaie grachtenpand aan de Dunne Bierkade van de landschapsschilder Jan van Goyen. Potter trouwde met zijn buurmeisje, de dochter van de Paleizenbouwer Van Balckeneynde. Ook Jan Steen en Jan van Goyen woonden en werkten in het pand.

Het huis is een monument in Lodewijk de XIV-stijl met hoge plafonds. Paulus Potter schilderde het uitzicht dat hij had vanuit dit huis op het weiland de beroemde ‘Stier van Potter’. In het museum hangt een mooie replica van het origineel dat in het Mauritshuis te bewonderen is.

De rondleiding door het eeuwenoude en sfeervolle pand werd persoonlijk verzorgd door de heren Potter en Van Goyen en de echtgenote van Jan van Goyen. We kregen een inkijkje in de levens van deze schilders, de tijd waarin ze leefden en hoe zo woonden en werkten. Bijzonder was de plafondschildering van Pieter Stortenbeker in een van de kamers. Halverwege de 17e eeuw woonde stadsarchitect Claes Dircx van Balckeneynde – onder meer bouwer van het Catshuis – in het pand, dat overigens in 1638 gebouwd werd door de bekende architect Pieter Post.

Als ‘toetje’ brachten we een bezoek aan de kerk die op het binnenterrein tussen de Dunne Bierkade en Amsterdamse Veerkade ligt, en die van buitenaf niet te zien is. De ingang ligt naast het Paulus Potter Museum. Hier zetelt de Vergadering van Gelovigen. De kerk is in 1889 gebouwd en in 1912 vergroot. Bijzonder is het drie meter lange doopbassin midden in de zaal.

De bouw van de kerk in 1889 werd mogelijk gemaakt door de eigenaar van de grond, Herman Voorhoeve. De familie Voorhoeve, rijk geworden in de theehandel, heeft grote invloed gehad op het behoud van dit stukje Den Haag.

Tenslotte kregen we een interessante toelichting door de enthousiaste koster van de kerk. De Vergadering van Gelovigen, soms ook darbisten genoemd, is een gemeenschap van christenen zonder vaste voorganger of predikant. De gemeenschap wil geen kerkgenootschap zijn, maar wordt wel tot de evangelische beweging in het protestantisme gerekend. Een van de eerste ‘broeders’, zoals de gemeenschapsleden zich onderling noemen, was John Nelson Darby, die zich in de 19de eeuw afscheidde van de Anglicaanse Kerk in Engeland.

Hieronder een foto impressie van de middag:

Spreekuur wethouder

Rachid Guernaoui in Amadeus

Op 13 maart hield stadsdeelwethouder Rachid Guernaoui zijn maandelijkse spreekuur in Amadeus. Wijkgenoten hadden vragen over de nieuwbouw aan de Narcislaan voor onder meer statushouders en het standpunt van wijkvereniging Walboduin daarin, het niet meer rijden van bus 23 naar Kijkduin met grote gevolgen voor de mobiliteit voor bewoners van Bohemen, de sluiting van een aantal loketten in de stadsdeelkantoren, gevaarlijke verkeerssituaties Mozartlaan, de beplanting van bomen aan de Mozartlaan dat veel ruimte geeft aan vervuiling, de plannen rond renovatie of sloop/nieuwbouw in de Notenbuurt en de gevaarlijke situatie van de vluchtheuvel hoek Laan van Meerdervoort-Muurbloemweg.

Alle vragen zullen schriftelijk, dan wel telefonisch, worden beantwoord.

Colleges De Rijdende Rechter

Op de dinsdagmiddagen in maart gaf Jeroen Hoogendoorn, net afgestudeerd student rechten, colleges over Recht. Gestart werd op 5 maart met het onderwerp De onrechtmatige daad. Op 12 maart volgde Geschillenbeslechting, met voorbeelden uit de TV-series De Rijdende Rechter. Op 19 en 26 maart waren de onderwerpen respectievelijk Personen en Familierecht en Vier Opmerkelijke Arresten.

De colleges werden door vele wijkgenoten met veel plezier gevolgd. Op het laatste college kreeg een ieder een certificaat.

De samenvatting van de 4 colleges is via deze pdf te downloaden:

Samenvattingen van de vier colleges door Jeroen Hoogendoorn

Nieuwjaarsreceptie 2019

Op 4 januari hield Amadeus de Nieuwjaarsreceptie. Voorzitter Irene Sjerp sprak de aanwezigen toe en keek terug op een voor Amadeus succesvol 2018. Amadeus is sinds de opening op 13 oktober een echt buurtcentrum geworden waar buurtgenoten binnenlopen, elkaar ontmoeten en waar aan een breed activiteitenprogramma kan worden deelgenomen. Nadat geproost was op 2019 was er gelegenheid weer eens bij te praten. Aankleding en hapjes waren tot in de puntjes verzorgd door verschillende Amadeus-vrijwilligers.

Hieronder een foto impressie (foto’ s Wim Wieringa):

Amadeus op Zondag! Live muziek!

Next Move Combo

Elke laatste zondag van de maand tussen 16.00 en 18.00 uur organiseert Amadeus ‘muzikaal café’. Op 30 december trad de huisband, het Next Move  Combo op. Onder het genot van een hapje en drankje werd naar verschillende populaire songs geluisterd. Ook werd druk gebruik gemaakt van de ‘dansvloer’. Amadeus is gratis toegankelijk (consumpties voor eigen rekening). 

Kerstviering 2018

Op 18 december organiseerde Vivendi/Amadeus een kerstviering voor wijkbewoners met petit diner en optreden door het koor Cantutti. 

Hieronder een foto impressie (foto’s Inge Camfferman en Wim Wieringa):

Samen levens redden!

Een AED voor de wijk!

Vrijwilligers van Amadeus zijn een actie gestart om geld in te zamelen voor een AED in de wijk. Het apparaat zal worden opgehangen aan een buitenmuur van Amadeus en is dag en nacht bereikbaar. We danken de goede gevers voor hun financiële bijdragen.

Vivendi Excursie

Joods Museum Amsterdam

“>

Op 15 oktober organiseerde Vivendi een excursie met de Museum Plus Bus naar het Joods Museum in Amsterdam.

Hieronder een foto impressie van de dag (foto’s Inge Camfferman)

Feestelijke Opening Amadeus

Op zaterdag 13 oktober waren ruim driehonderd buurtbewoners en andere belangstellenden naar de Mozartlaan gekomen om de feestelijke opening van Amadeus bij te wonen. Het splinternieuwe onderkomen van Amadeus barstte als gevolg van de grote belangstelling bijna uit zijn voegen. De vrijwilligers kwamen handen te kort om iedereen van een drankje en een hapje te voorzien.

Gestart werd met een welkom door de voorzitter, Irene Sjerp. Na de openingswoorden van de voorzitter vertelde Inge Camfferman, secretaris, over achtergrond en invulling van Amadeus. Zij ging eveneens in op het verleden van de Bethelkerk en de gebeurtenissen rond de eerste dominee Frits van Evert, waarnaar een van de zalen genoemd zal worden en een herinneringsbordje geplaatst.

Voordat tot de onthulling van het bordje werd overgegaan sprak de heer Gerard van Evert, achterneef van Frits van Evert, de zaal toe. Hij schetste het grote verdriet en de diepe sporen die de gebeurtenis en de dood van Frits van Evert in de familie hebben achtergelaten.

Hij ging verder in op de actualiteit en verbond het uitsluiten van Joden in de jaren vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de vluchtelingenproblematiek van nu. “Ook nu weer zijn er tendensen waarin mensen niet welkom zijn en buitengesloten worden.”

Herinneringsbordje Frits van Evert:

Ter herinnering aan Ds. Frits van Evert

Frederik Karel (Frits) van Evert (Den Haag, 27 januari 1903 – Vught, 31 januari 1943) was medeoprichter, ‘bouwdominee’ en eerste predikant van de Bethelkerk aan de Händellaan. Zelf woonde hij sinds juni 1937 met zijn gezin aan de Parsifalstraat 9.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog nam hij duidelijk stelling tegen de bezetter in woord en daad. In het verzet heeft hij zich onder andere ingezet voor hulp aan Joden in het huidige stadsdeel Loosduinen.  In augustus 1942 werd dominee Frits van Evert gevangen gezet met de aanklacht dat hij Joden hielp. Na twee weken gevangenis in het ‘Oranjehotel’  in Scheveningen werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Amersfoort. Daar moest hij zwaar werk verrichten en ging zijn gezondheid achteruit.  In januari 1943 werd hij overgebracht naar kamp Vught.  De ontberingen van de kampen heeft hij niet overleefd. Op 31 januari 1943 is hij in Vught overleden.

Na de onthulling van het bordje ter nagedachtenis aan ds. Frits van Evert, voerde Joris Gribnau, eigenaar van het gebouw, het woord, waarbij hij een inkijkje gaf in de plannen voor de voormalige kerk.

De kerkzaal wordt verbouwd tot activiteitenruimte voor Amadeus. Ook komen er kantoorruimtes en woningen in. Tot die tijd zal Amadeus tijdelijk gehuisvest zijn in de aanbouw van 1965. Na de verhuizing van Amadeus naar de voormalige kerkzaal worden de kosterswoning en de aanbouw gesloopt voor woningen.

De officiële opening werd tenslotte verricht door wethouder Rachid Guernaoui. In zijn hoedanigheid als stadsdeelwethouder gaf hij aan trots te zijn op dit voor Loosduinen mooie bewonersinitiatief. De acties van Bethel Blijft en het behaalde resultaat ziet hij als voorbeeld voor andere kerken die leegstaan of leegkomen, zoals de Valkenboskerk.

Tijdens het hijsen van de vlag met het Amadeus logo door de wethouder op het grasveldje naast het gebouw werd de kerkklok geluid. Hiermee was Amadeus officieel geopend.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde middag, mede dankzij de geweldige inzet van het team van vrijwilligers, dat alles in gereedheid had gebracht voor deze succesvolle middag.

Hieronder een foto impressie (foto’s Wim Wieringa en Inge Camfferman)
“>

Vrijwilligers Amadeus klaar voor de start

Ruim dertig vrijwilligers staan klaar om van de voormalige Bethelkerk, inmiddels omgedoopt in Amadeus, een bruisend wijkcentrum te maken met tal van activiteiten en inloop. Alle vrijwilligers zijn wijkgenoten. Daarmee wordt invulling gegeven aan het doel van Amadeus: het realiseren van een centrum vóór, maar vooral ook dóór bewoners! Zaterdag 13 oktober is de feestelijke opening.

De afgelopen maanden is keihard gewerkt om de voormalige Bethelkerk aan de Händellaan/Mozartlaan in te richten als wijkactiviteitencentrum. Amadeus start de komende twee jaar, totdat de kerkzaal is verbouwd, in de aanbouw met ingang aan de Traviatastraat. Amadeus heeft de beschikking over twee zalen en een inloopruimte. De gehele organisatie is in handen van vrijwilligers.

Vanaf 1 oktober werd gestart met onder andere inloop, yoga, tai chi/qigong, kaartspelen, verschillende cursussen en de Vivendi-activiteiten. Ook een koor komt in Amadeus repeteren. Welzijnsorganisatie VóórWelzijn gaat na de herfstvakantie wekelijks spreekuur houden.

Zolang de kerkzaal beschikbaar is, zal deze tot aan de verbouwing medio 2019, eveneens gebruikt gaan worden. Gedacht wordt aan kinderactiviteiten, verjaardagspartijtjes, een rommelmarkt, optredens, een kerstdiner en dergelijke.

Op zaterdagmiddag 13 oktober vanaf 15.00 uur wordt Amadeus feestelijk geopend en wordt ‘open dag’ gehouden. De mensen van Amadeus, bestuur en vrijwilligers, staan dan klaar om alle wijkbewoners te verwelkomen.

TV West bij Amadeus

Op 9 oktober heeft TV West opnamen gemaakt in Amadeus. Klik op deze link: https://m.omroepwest.nl/nieuws/3704770 om de uitzending en het nieuwsbericht te bekijken.